NOVOSTI

08.03.2011 Izložba "Lentrajmo karnevo"

Večeras 8. ožujka 2011. godine je u predvorju Kazališta Marina Držića otvorena izložba karnevalske fotografije, pod nazivom „Lentrajmo karnevo“.

Predstavljena su 24 rada članova Foto kluba Marin Getaldić iz Dubrovnika, a fotografije su nastale u suradnji s upravo završenim Dubrovnik karneval festom, koji su vrijedno svojim fotoaparatima pratili zaljubljenici u fotografiju.

Iako izložba nema natjecateljski karakter povjerenstvo za prosudbu iz redova fotokluba i Dubrovnik karneval festa proglasilo je 3 najbolje fotografije.

Prva je „Podno skala“, Branke Sekulo, drugi je Mario Miličević, a treća Margarita Biskup.

Željko Tutnjević

 

 

24.02.2011. Izložba rock fotografije u Dubrovniku

Otvorenje Izložbe koncertne rock fotografije naših članova Dina Avdića i Stijepa Brbore pod nazivom RIP THIS JOINT održat će se u kafiću "Living Room" u Dubrovniku, 24. veljače 2011. u 20 h uz gitaristički nastup Dolores Brbore. Svi ste dobrodošli :)

   

10.12.2010 Izložba Ulične fotografije

Sve prisutnija izložbena aktivnost dubrovačkog Foto kluba Marin Getaldić očituje se  u relativno kratkom vremenu  drugom izložbom u Art radionici Lazareti, ukupno šestu. Ova otvorena u Lazaretima 10. prosinca pod naslovom 'Izložba ulične fotografije', predstavila je 25 fotografija 15 autora, članova Foto kluba koje su odabrane prema prosjeku ocjena neovisnog prosudbenog povjerenstva sastavljenog od značajnih hrvatskih fotografa i poznavatelja fotografske umjetnosti Damira Hoyke, Ante Jaše, Vinka Šebreka, Antuna Maračića i Slavena Tolja. Fotografije su snimljene osim većinom u Dubrovniku, u Zadru, Samoboru, Beogradu, Mostaru, Padovi, Londonu, Tel Avivu i Sajgonu.

A zašto su sve izložene fotografije crno-bijele, odgovor stoji 'u inspiraciji klasicima ulične fotografije koji su radili isključivo crno-bijelo, jer im je tadašnja tehnologija jedino to dozvoljavala' Izložbi su prethodile pripreme kroz foto radionicu i predavanja, a rezultat  su  izložbom predstavljeni radovi.  Svaka od  fotografija, pojedini autori predstavljeni su sa po nekoliko radova, donosi izborom motiva,  odabirom teme  senzibilitet i osobnost svakoga od njih , bilo da je riječ o  'Djeci grada' melankolijom prožetim fotografijama usamljenih dječjih likova na gradskim ulicama bez radosti igre, do životnih tema, nerijetko bizarnih kadrova uhvaćenih vještinom fotografskog oka u djeliću sekunde, ali i duhovitih metafora  koje se zbivaju tu oko nas  a mi ih ne zapažamo. Zato i postoje majstori fotografije koji će nam skrenuti pozornost na njih, 'ukrasti' ih za nas iz svakodnevice, ovjekovječiti i izmamiti pohvalu od gledatelja. I ova izložba vrijednih i nadahnutih članova FK Marin Getaldić to dokazuje. Svojim su fotografijama na izložbi koja je otvorena do 26. prosinca, sudjelovali: Adela Anđela Vlahinić, Marko Asić, Gordana Bajurin, Goran Bisić, Igor Brautović,Stijepo Brbora,Boris Jakešević, Ana Kraljević, Mario Miličević, Đorđe Milić,Antonio Miljan, Eugen Miljan, Željko Šoletić, Željko TutnjevićAntonio Ursić .

Otvaranje izložbe je pjesmom i svirkom na gitari uljepšala Dolores Brbora.

Fotografije: Ž.T.

Autor članka: S.S.

Tekst prenesen sa www.dubrovacki.hr

 

   

13.10.2010 Antun Maračić o uličnoj fotografiji

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Fotoklub Marin Getaldić je danas 13.studenog 2010 u velikom amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku organizirao predavanje na temu „Ulična fotografija“.

Predavač je bio Antun Maračić, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

Jedan od povoda predavanja je bila i predstojeća klupska izložba crno-bijele umjetničke fotografije na temu ulične fotografije.

Rok za predaju radova za žiriranje je do nedjelje, 21. studenoga.

Za sve ljubitelje fotografije, bez obzira na spol i godine života, koji još nisu zakoračili u čarobni svijet pisanja svjetlošću, ili bi htjeli više naučiti, a možda i  usavršiti svoje znanje, FK Marin Getaldić će u siječnju organizirati tečaj fotografije i obrade slika u digitalnoj „fotolaboratoriji“.

Željko Tutnjević

 

   

21.05.2010 Izložba "Bioraznolikost u fotografiji"

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Izložba je otvorena 21 svibnja 2010. u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik  a može se pogledati sljedećih nekoliko mjeseci. Pozdravni govor održala je ravnateljica Marija Crnčević dipl. ing biologije, ja sam kao drugi govornik rekao nekoliko riječi o izložbi, a dr. Nenad Jasprica, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku je u svom dijelu pozdravnog govora istaknuo važnost bioraznolikosti, kao i bogatstvo Hrvatske u biljnim i životinjskim vrstama, te otvorio izložbu.

Ovom prilikom iznosim svoj pozdravni govor:

"U želji da organiziram izložbu povodom međunarodnog dana bioraznolikosti potražio sam autore na foto stranicama Fotosofija, Fotozine, HRPC i Ptičica. Također sam usmeno komunicirao sa poznanicima i kolegama biolozima. Prijavilo se stotinjak ljudi. Izabrao sam 46 autora sa 46 radova. Želio sam da je što veći broj autora zastupljen, da bi izložba dobila na kvaliteti i raznovrsnosti. Princip je bio vrhunski tehnički kvalitet fotografija, a nerijetko i umjetnička vrijednost. Među 46 autora 8 je profesionalnih biologa. Sudjeluje i 14 Dubrovčana od kojih su većina članovi dubrovačkog foto kluba Marin Getaldić koje ovom prilikom posebno pozdravljam. Među autorima je mnogo renomiranih fotografa, a neki autori prvi put izlažu svoje radove. Svatko je uz fotografiju predstavljen i sa kratkim životopisom. Bez obzira na profesiju, svima je zajednička velika ljubav prema prirodi i fotografiji koja nas je spojila na ovako velikom projektu kao što je ova izložba. Na izložbi su zastupljene mnoge skupine organizama, od planktonskih dijatomeja i račića preko mekušaca, stonoga, kukaca i rakova, vodozemaca, gmazova, ptica, sisavaca, životinja mora i podmorja, kao i endemičnih i zaštićenih biljnih vrsti. Tu su također i slike staništa gdje su zanimljivi motivi Bajkalskog jezera i plaže u Normandiji. Zadnje dvije fotografije u ciklusu prikazuju negativni utjecaj čovjeka na okoliš i poruku o potrebi očuvanja života na Zemlji.

Zahvaljujem svim koautorima koji su svojim slanjem radova i zalaganjem doprinjeli realizaciji ovog velikog foto projekta. Najviše zahvalnosti dugujem dr. Nenadu Jasprici koji me je u svakom pogledu podržao u ovom projektu i bez čijeg entuzijazma i pozitivne energije realizacija ovakve jedne izložbe ne bi bila moguća. Također zahvaljujem domaćinima naše izložbe, Dubrovačkom prirodoslovnom muzeju, poglavito ravnateljici, kolegici. Mariji Crnčević i simpatičnim djelatnicama Muzeja Ani i Jadranki koje su bile od velike pomoći prilikom postavljanja izložbe."

Za vrhunski ispis fotografija odgovoran je Danijel Kolega iz "Studio raster" u Zadru. Sve fotografije s izložbe možete vidjeti u žurnalu na mojoj web stranici: viperphoto.1x.com/journal

Igor Brautović Viper

   

Stranica 8 od 8