NOVOSTI

09.04.2011 Fotomaraton

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Izložba Fotomaraton - četvrtak 28.04. 18:00 - Sveučilište u Dubrovniku, Ć.Carića 4 (poviše Pomorske škole)

********************************************************************************

Napokon se u subotu 10.travnja dogodio i Fotomaraton!

Ukupno je bilo 46 dobro raspoloženih natjecatelja: Ajla Avdić, Krešimir Barbarić, Nikolina Bebek, Antonela Bender, Vlaho Biličić, Zrinka Borić, Dea Botica, Deša Brnada, Tereza Buconić, Kristina Burum, Iva Carević, Hrvoje Curić, Nikola Čerjan, Eva Ćorić, Zrinka Ivanković, Lucija Janjalija, Tamara Janjić, Jozo Jozipović, Ana Krce Ivančić, Nikoleta Krivić, Bruno Krnetić, Ante Livajić, Ana Lojpur, Antun Maldini, Jelena Marjanović, Ozana Masnec, Nikolina Matušić, Anamarija Miličević, Wanda Mitrović, Marija Nodilo, Jelena Njeguš, Matea Obradović, Lucija Ogresta, Ivan Palaš, Valentina Perušina, Katarina Prkačin, Maia Reddy- Devlin, Ivana Roso, Mirna Sorajić, Ana Stanković, Tea Šanovsky, Mija Švago, Antonija Tikvica, Tomislav Uršić, Iris Vuletić i Roza Zanini Mozara.

Krenuli smo s Pila, ali je startu prethodilo posebno fotografiranje u Eugenovoj režiji :)

Start Fotomaratona na Pilama ...

Klikom na sliku možete dobiti istu u dosta većoj rezoluciji ;)

Na Pilama su podijeljene i prve četiri teme:

1. Kamena lica
2. Još jedna turistička sezona
3. Zeleno, i još neka boja
4. Moja kritika

Hmm - mislimo da je to bilo prilično lako za početak. Poslije se ustvari pokazalo da su najmanje dobre ocjene (jer ih ne možemo nazvati lošima) dobile fotografije upravo za temu "Još jedna turistička sezona" - koja je valjda bila najlakša i bilo je obilje odgovarajućih motiva, pa je izgledalo valjda da se ne treba previše truditi :)

Poslije dva sata šetnje (ili trčanja) po gradu uslijedila je zaslužena marenda ispred Kneževog dvora (te buhtle su u međuvremenu postale dosta komentirane na FB grupi) ...

Poslije marende slijedile su i naredne četiri teme:

5. Morski snovi
6. 100 godina samoće ili napušteni
7. Nepodnošljiva lakoća postojanja
8. Nepoznat pogled na poznato

Možda malo teže teme od prve četiri - ali ustvari samo mali izazov za kreativnost, koje je stvarno bilo u velikim količinama kako se poslije pokazalo ...

Kraj natjecanja je bio u Gradskoj kavani - gdje su mnogi tek trebali donijeti jako tešku odluku: koju sliku predati ...

Povjerenstvo za ocjenu radova imalo je zaista ugodan, ali i težak zadatak - jer bilo je jako puno dobrih radova. Poredak po temama, kao i ukupni poredak, na kraju je bio posljedica nekih sitnih detalja (sreće?). Razlike su ustvari bile posve male - tako da bi možda drugi dan isto povjerenstvo svojim ocjenama napravilo posve drugačiji poredak ...

 

Ustvari - na kraju - mislimo da su svi na neki način pobjednici. Jer su bili dio povijesti fotografije u Dbk (natjecatelji na PRVOM Fotomaratonu), dobro su se zabavili, pokazali kreativnost ...

 

Otvorenje izložbe radova i dodjela nagrada bit će 28.travnja na Sveučilištu u Dubrovniku.

 

A sad malo i o najboljim fotografijama! Pri tom treba svakako uzeti u obzir da se radi o neobrađenim fotografijama izravno iz fotoaparata (takva su bila pravila, a znate da kasnije uvijek još nešto "popravljamo"), tako da im to još više podiže vrijednost!

Evo bez posebnog redoslijeda:

Tema 7. - Nepodnošljiva lakoća postojanja - 3 najbolje fotografije, ali prije izložbe NEĆEMO reći koja je pobijedila ;)

 

Tema 8. -  Nepoznat pogled na poznato - 3 najbolje fotografije, ali prije izložbe NEĆEMO reći koja je pobijedila ;)

 

02.04.2011. Fotomaraton radionica i radna akcija :)

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Aktivnosti članova kluba nastavile su se  i ovu subotu. Od 9 - 12 h održan je prvi dio fotomaratona sa izuzetno velikim odazivom srednjoškolaca. Detalje oko fotomaratona možete pratiti na Facebook grupi Fotomaraton Dubrovnik 2011.
Drugi dio aktivnosti uslijedio je nakon toga. Pozvao nas je Maro, naš prijatelj i kolega koji nam je ustupio prostor na korištenje za potrebe kluba.
Organizirao je akciju čišćenja vrta pokraj kuće, kojoj smo se rado odazvali.
Uz smijeh i šalu, po lijepom vremenu, počupali smo korov, podšišali puzavice, skratili i učvrstili lozu na odrini, pomeli stazice, odnijeli smeće i ogladnili.
No, ne brinite se!  Maro, Mario i Eugen su se pobrinuli za nas.
Pripremili su roštilj, ispekli meso ( i ćevape i kobasice i piletinu) ispekli krumpire, napravili salatu, dok su mlade snage pripremile trpezu.
Hrane je bilo u izobilju, a ni pića nije nedostajalo...
... a da bi sve bilo savršeno za kraj su donijeli slastice dok su Mirjana i Branka sve to popratile fotografijama.
Bilo nam je lijepo i veselimo se slijedećoj akciji.
Pozdrav,
Branka
   

31.03.2011. Studijska rasvjeta 2 – PRAKTIČNI DIO

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

 

Na teraci hotela Kompas isprobane su raznorazne tehnike rasvjete. Od one sa ugrađenom bljeskalicom na aparatu, preko vanjske bljeskalice, pa sve do studijske rasvjete.

Nakon toga, u prostorijama Kluba, uz hrabro proziranje mlade članice, izveden je praktični dio prošlotjednog predavanja o studijskoj rasvjeti.

Svi članovi mogli su se okušati u postavljanju bljeskalica, softbox-ova, dosvjetljivača, spot usmjerivača..

Uz dvosatno isprobavanje i ocjenjivanje pojedinih tehnika, uslijedilo je fotografiranje članova Kluba za nove iskaznice. Mišljenja smo da će svi biti više nego zadovoljni, jer ''Sve se svodi na ono sunce s tisuću zraka koje čovjek nosi u sebi'' (Picasso).

Tekst: Jelena Vlahović

Foto: Eugen Miljan

p.s. Jako nas je obradovao komentar Eve na FB-u:

"Eva Ćorić

I evo da Eva napiše još jedan pozitivni komentar, kad sam ipak najbrža :D 
Danas je bilo još zanimljivnije nego prošli put, dakle nakon terenskog "poigravanja" sa rasvjetom, prešli smo u atelje, od kojeg smo napravili mali studio. Eugen je lijepo objasnio kako raditi sa sjenama, naravno ovisno o onome što želimo postići.. Sve u svemu, vrlo zanimljlivo i poučno naravno :) Doduše, shvatila sam koliko se toga još ima naučiti, ali ide to pomalo... :)"

 

   

26.03.2011. Pelješac: Đirata za KOLURE

Polazak u subotu u 6:30!? Ma dajte… U nevjerici su neki pokušavali odgoditi vrijeme polaska, jer kao… sunce je tu gdje je, a mi ćemo ga svakako propustiti.

Ipak, zajednička fotografija na Mostu, s zakašnjenjem od kojih pola sata, svjedoči o sedamnaestorici naspavanih/ne naspavanih ..: Ana i Igor Šimunović, Nikša Raguž-Lučić, Ante Režić, Eugen i Antonio Miljan, Najka Mirković, Marko Asić, Klaudio i Antea Pozniak, Jelena Vlahović, Mirjana Bočina, Branka Sekulo, Margarita Biskup, Gordana Bajurin, Dino Avdić i Adela Vlahinić.

Duba (Pelješka) – prvo stajanje: mali mul, nekoliko barčica, plaža prepuna školjaka, jak vjetar i nešto sunca kroz oblake.

Ugodno 45-minutno razgibavanje uz čudne poglede pokojeg mještanina.

Prapratno (vinogradi) - zaustavljanje na cesti uz upaljena 'sva četiri' i pravilo: svatko lovi svoje linije. Divne laze, čokot na čokotu, bez broja, u linijama, redovima, u bojama, do neba, do mora, škrta zemlja, silan trud, … A mi nabrajamo: Dingač, Postup, Plavac i Pelješac.

Drače - naselje i istoimena uvala na sjevernoj obali poluotoka. Zanimljiv detalj uz cestu, zbog kojeg smo se i zaustavili: iz plićine proviruje nazubljen kamen, kao da je odnedavno tu, a ne da ga more valja već vjekovima ...

Osim kamena, otkriveni su i neki foto-modeli, ili, bilo bih ih bolje nazvati, krajnje zatečeni članovi.

Trstenik - naselje i luka na središnjem dijelu južne obale. Tirkizna plava boja mora u uvali ispod poznate vinarije, prva nam je privukla pozornost.

Bilo je još 'kolura' po plaži, ali samo kao dokaz što more sve može izbacit. Zadržali smo se neku uru, što zbog dućana, poziranja ili lokalnih mačaka.

Potomje – prolazak kroz mjesto uz samo pogled na vinarije … i pomisao: jesmo li uopće na poluotoku. Po dogovoru je uslijedio prolazak kroz tunel Dingač, tek toliko da opet 'bacimo pogled' na more i idemo nazad – pravac: Crkvice – eh, do je to bio samo pravac bilo bi lako, ali štoria ide ovako: preko Kune penjemo se ravno na vrh i silazimo na sjevernu obalu. More vidimo, jasno vidimo i ušće Neretve, Ploče i Blace. Neki se već i osjećaju kao kod kuće (jedna Neretvanka) a drugi muku muče u motanju i izmotavanju na serpentinama, kojih smo izbrojili ukupno 24! – E vozači, svaka vam čast!

Što ima u Crkvicama? – Jedna mala crkvica sv. Roka.

Autor poznati slikar Mato Celestin Medović (1857. - 1920.) Godine 1898. je dao izgraditi kuću u Kuni, te ljetnikovac u Crkvicama 1901. povrh kojeg se nalazi ova crkvica.

Mještana više nego smo očekivali… uz te 24 serpentine, nije nam jasno ...

Ponovo izmotavanje, serpentine i pogled na Ušće uz komentar: ''ma kad se oni Kominjani zelete na Maratonu lađa, koče do Crkvica pa nazad u Ploče!''. Veselo i u smijehu nastavljamo prema Orebiću.

Orebić – ''daj kavu, jednu crnu kavu da razbistrim glavu'' pjeva TBF, a i mi u 15:00 na lijepoj terasi s pogledom na Korčulu. Ekipa se vidno opustila, u toj mjeri da su neki mijenjali i 'kolure' i izraze lica. Sve spontano i bezazleno, u manjem žamoru, uz komentare i dojmove – planira se objed! Konobar (fin momak) preporučuje ''Pontu2''. Ukratko: -svaka pohvala, -hvala, -doći ćemo opet!

Sunce je na izmaku – dežurni s 'Internetom na dlanu' kaže: - zalazak u 18:10. –Imamo vremena?! (kako tkoJ)

Iz Orebića redom na Kučišće, Viganj, penjanje na Goč, panorama, pa put Lovišta.

U Lovištima lov

Uz napomenu da je bolje kad smo razdvojeni, krećemo svatko u svom pravcu…

Pa tako i mi u vozilu 2, krenusmo put Rt-a Lovište u lov na zalazak. GPS je spreman, lokalni puteljak tako-tako, sunce je vidljivo još dva prsta, - a Rt? Njega nigdje … ! Krajnja točka – u masliniku lijepa smeđa koza. I pod cijenu kartera – ovaj se zalazak ne smije propustit! Vratismo se u lučicu.

Divan završetak dana uz dječju pjesmu iz obližnje crkve, galebove, mir, pokojeg ribara, priče dviju teta na taraci i iščekivanje skorog polaska.

Zalazak – odrađen! Kako iz lučice tako i s druge ponte; svi sve uhvatili, komentiraju se tehnike, objektivi, svjetline i oštrine.

Sretno stigli, neki i produžili!

Tekst: Jelena

Fotografije: Marko, Klaudio i Eugen

 

   

24.03.2011 Sastanak i radionica

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Na večerašnjem sastanku kluba su bili prisutni studenti Rochester Institute of Technology iz NY sa profesorom Jack Backom, koji su u radnom posjetu našem Gradu. Njihova "Study Abroad" video projekcija je potvrdila da nas stranci doživljavaju kao otvorene, pristupačne, dobre i vesele domaćine.

Nakon kratkog predstavljanja upoznali smo se sa međusobnim potrebama i mogućnostima kako možemo jedni drugima pomoći.

Nakon što su studenti nastavili "za svojim poslom" mi smo krenuli sa radionicom "SVJETLO i RASVJETA" 1. dio "Teorija". Za idući četvrtak planiramo nastavak 2. dio "Praksa" kada ćemo izaći na otvoreno sa studijskom rasvjetom.

Nakon radionice dogovorili smo detalje oko subotnjeg fotoizleta na Pelješac, za koji se prijavilo više od 20  članova. :)

A sa ostalima se vidimo u četvrtak :)

Pozdrav

Igor i Eugen

   

Stranica 6 od 8